Nästa gång du strosar runt på NK på Hamngatan, kom då ihåg att du faktiskt går på historisk mark. På platsen låg nämligen Borgerskapets Enkehus.
Guvernören och generalen friherre Carl Larsson Sparre lät i början av 1670-talet uppföra ett pampigt barockpalats på en tomt som sträckte sig mellan nuvarande Hamngatan och Smålandsgatan.
Det var vid den här tiden staden som vi känner den började ta form. Under första delen av 1600-talet präglades Norrmalms bebyggda delar av stora oregelbundna kvarter och ett oplanerat virrvarr av slingrande gator och gränder. På 1640-talet ville stadsingenjören Anders Torstensson bringa ordning i kaoset och gjorde en helt ny stadsplan baserad på rutnät med regelbundna rektangulära och kvadratiska stadskvarter, inspirerad av den italienska renässansens idealstäder.
Palatset Larsson Sparre lät bygga åt sig själv hade huvudfasaden mot Hamngatan (då kallad Enkehusgränd), och den övriga delen, mot Smålandsgatan, var bebyggd med bland annat ett stall, och däremellan en lummig trädgård.
Knappt färdiginrett förstördes stora delar av en brand 1686 och det dröjde nästan 40 år innan det återuppbyggdes.
Under 1700-talets mitt har sannolikt Larsson Sparres ättlingar kommit på obestånd, för 1742 tar staten över palatset. Staten överlåter i samband med detta byggnaden till Borgerskapets Enkehus, som då var en välgörenhetsanstalt till förmån för ålderstigna, fattiga borgaränkor och borgardöttrar, som varit gifta inom annat stånd.
Borgerskapet stannade kvar i de, förvisso centralt belägna, men samtidigt lite slitna lokalerna till år 1879 då verksamheten flyttade till nybyggda lokaler vid Norrtullsgatan 45. I januari 1912 öppnade biografen Röda Kvarn i huset. 1913 revs det Sparreska palatset för att ge plats åt NK-huset. Ferdinand Boberg, en av sin tids främsta arkitekter, ritade en närmast fulländad jugendskapelse som onekligen hållit för tidens tand.
Mitt under ett pågående världskrig, med kriser och varubrist, slog Nordiska Kompaniet upp portarna. Det var hösten 1915 och längs Hamngatan stod folkmassorna täta för att bevittna tilldragelsen.
Under eftermiddagen den 21 september anlände konung Gustaf V tillsammans med kronprinsparet, prinsarna Wilhelm och Carl samt prinsessan Ingeborg till varuhuset och mottogs av direktör Josef Sachs.
Så oavsett om du väljer att ströva omkring på herrekiperingen, Hermès-butiken eller hattbaren, skänk en tanke till Borgerskapets pionjärer som för 300 år sedan vistades på precis samma plats.