Arkitekturstudenten Felix Olofsson är en av de första pristagarna som fått ta emot Stockholms Borgerskaps nyinstiftade Ansgariusstipendium.
I år instiftade Stockholms Borgerskap Ansgariusstipendiet, ett helt nytt stipendium som tillkommit tack vare en generös donation från småländska familjen Ansgarius. I våras öppnade ansökningarna för ungdomar och studenter som utvecklar bostaden i någon form. Nyligen stod det klart att det första Ansgariusstipendiet tilldelas studenten Felix Olofsson, som läser fjärde året på arkitekturprogrammet på Lunds Tekniska Högskola.
– Jag blev förstås jätteglad, det är kul bra att det dykt upp ett stipendium som har med arkitektur och bostäder att göra hos Borgerskapet, säger Felix Olofsson, vars pappa är medlem i Stockholms Borgerskap.
Arkitekturintresset har följt Felix sedan barnsben.
– Som liten bläddrade jag hellre i mina föräldrars Residence- och Sköna hem-tidningar än min egen Kalle Anka. När det var dags att söka till universitetet var det arkitektur som lockade mest.
Felix är nyss hemkommen från Tanzania och universitetet Ardhi i Dar es-Salaam. Ett två veckor långt besök som skedde i samarbete med Lunds universitet. Och Felix har tänkt att använda en del av stipendiet till just studieresor – eller ett universitetsutbyte.
– Jag är nyfiken på nederländska Delft. Men även Milano, Bergen och Oslo har bra utbildningar.
Har du någon arkitektstjärna som du ser upp till?
– Många! En av dem är Sigurd Lewerentz. Jag uppskattar sättet han lyssnade till materialen som användes. De byggnader jag besökt har varit otroliga att vistas i, som Sankt Petri kyrka i Klippan och Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården i Stockholm.
Hur mår den svenska arkitekturen?
– Den är i en rejäl svacka. Spännande arkitektur har inte prioriterats i nybyggnation. Sen har intresset för arkitektur växt, men mycket i form av missnöje. Det är tråkigt, men samtidigt viktigt att arkitekturen diskuteras. Sen behöver bostadsbyggandet öka i Sverige, trots lågkonjunktur.