Framtidens boende

Ett bekymmersfritt boende – med aktiviteter och social gemenskap. Vi har träffat tre personer som står i kö för Stockholms Borgerskaps seniorlägenheter.

Text: Catharina Swartz Foto: Isabelle Brandhofer


Rolf Lindskog

”Gemenskapen är viktigare ju äldre man blir”

Det var Rolf Lindskogs svärföräldrar som gjorde att han fick upp ögonen för Stockholms Borgerskaps seniorboenden.
– De bodde på Borgargården i Fredhäll i drygt 30 år och var alltid väldigt nöjda. Framför allt med alla sociala aktiviteter, de spelade bridge och boule och deltog i de gemensamma luncherna. När svärmor blev ensam kvar var hon väl omhändertagen av grannarna och det kändes tryggt.

För åtta år sedan ställde sig Rolf i kö tillsammans med särbon Elisabeth Falkenmark.
– Att flytta till hyresrätt är en fördel för oss som träffats sent i livet. Skulle vi köpa något gemensamt kan det bli stökigt med ekonomin och arvingarna. Sen är det viktigt att skala ner för att kunna hantera sitt boende när man blir äldre så att barnen inte behöver göra för stora insatser.

Vad är det som tilltalar dig med just Stockholms Borgerskaps seniorboenden?
– Att de har så många boenden innanför tullarna är helt unikt – och aktiviteterna är ett stort plus. Den sociala gemenskapen är viktigare ju äldre man blir. Mest intresserad är jag av en lägenhet på Jungfrugatan. Jag gick på Östra Real en gång i tiden, så det är kända trakter.

Hugo Rehnberg

”Känns tryggt att mamma får ett bra boende”

Medieentreprenören och Svenska Dagbladet-krönikören Hugo Rehnberg är borgare sedan fyra år. Han tilltalades av Stockholms Borgerskaps grundfilosofi att stötta staden och dess företagare, men också att man tar hand om medlemmarnas hela familjer. Förra året ställde han sin mamma Marianne i kö till Borgerskapets seniorboenden.
– Vi har bostadsbrist i Stockholm och även om mamma har ett jättefint hem i dag så känns det tryggt att veta att hon kan få ett bra boende längre fram i livet. Hon kanske vill sälja sin lägenhet och hitta en ny social gemenskap i Borgerskapets seniorboenden.

Marianne håller med.
– De har ju en massa roliga gemensamma aktiviteter – utflykter, promenader, föreläsningar och konserter – och dessutom ligger de på jättetrevliga adresser, allt från Södermalm och Östermalm till Kungsholmen.

Patrik Frilund blev medlem i Stockholms Borgerskap 2019 – och strax därpå ställde han sig i kö till Borgerskapets seniorboenden.
– Det var faktiskt en bidragande orsak till att jag blev medlem. Sen ger Borgerskapet mig möjlighet att nätverka utanför mitt eget nätverk, vilket är jättekul.

Patrik Fridlund

”En unik möjlighet”

Patrik är sjökapten i grunden och arbetar i dag som lots. Flera pensionerade kollegor bor i fastigheterna.
– Två bekanta bor i samma trappuppgång. Jag har besökt Kristinebergsgården och lägenheterna är trevliga och läget är otroligt.
I dag bor Patrik i en bostadsrätt i södra Stockholm – och har även en bostad i Spanien.
– Jag trivs med min boendesituation i dag, men vill inte sitta i en bostadsrätt med alla prylar när jag blir äldre. Borgerskapets variant är lockande. Det blir enklare för mina efterlevande och ger mig möjlighet till en aktiv och social fritid som pensionär.

Du är bara 47 år. Är det inte lite tidigt att tänka på seniorboende?
– Det tycker jag inte. Jag har haft äldre omkring mig som börjat fundera på seniorboende när det redan är för sent. Då är det bättre att ställa sig i kö tidigt. Att få en sådan här chans, att bo i en modern lägenhet på bästa adress, är helt unikt.

Ställ dig i kö! 

I Stockholms Borgerskaps seniorboenden bor du i egen lägenhet men med gemensamhetslokaler, aktiviteter och service. Alla över 18 år kan stå i kö, men medlemmar har förtur. Inflyttning sker tidigast när du fyllt 60.

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket