Georgetown University – en djupdykning i amerikansk kultur

Johan Öberg balanserade ett internship på Världsnaturfonden med en utbytestermin på ”Georgetown University” i Washington, DC. Under terminen utforskade han Washingtons mångfaldiga matutbud och historiska sevärdheter som Lincoln Memorial, Vita huset och Capitol. Utbytet gav honom en autentisk amerikansk collegeupplevelse och insyn i utmaningarna staden står inför med social och geografisk segregering.

Text: Johan Öberg Fotografi: Johan Öberg


Kära Grosshandlare och Stipendiater,

Den 4:e juni anlände jag till Dulles International Airport i Virginia, straxt väster om Washington, DC. Under transfern till mitt boende började jetlaggen ge sig tillkänna – men även den pirrande insikten av att miljön som nu omgav mig skulle utgöra kulisserna för mina kommande sju månader. Äntligen hade jag nått fram till USA:s huvudstad – mitt nya hem.

Så var var det vi hade kommit? Washington, DC är huvudstad i landet som många amerikaner titulerar “the greatest country on Earth”. Trots det vågade epitetet känns staden förvånansvärt liten och överskådlig. Kollektivtrafiken är med amerikanska mått väl utbyggd och vill man så är promenad ett realistiskt alternativ för att ta sig runt i stan. Det rektangulära grönområdet, the Mall, utgör stadens självklara centrum (åtminstone för turister), med Washington Monuments ståtliga spira i mitten, Vita huset direkt norrut och the Capitol och Lincoln Memorial i rektangelns respektive avlägsna kortsidor. The Mall är dessutom flankerat av diverse krigsmonument samt förstklassiga museer som är gratis för allmänheten. Washington, DC har dock så mycket mer att erbjuda, förutom storslagna monument.

Min utbytestermin skulle spenderas på Georgetown University och sommarmånaderna vigdes åt ett internship på Världsnaturfonden. Med mig på utbytet hade jag mina båda vänner Cäcilie och Mondrita, som också studerar på Handelshögskolan. Georgetown University grundades år 1789 av jesuiter och är idag den äldsta katolska utbildningsinstitutionen i USA. Tiden vid lärosätet gav mycket av vad en amerikansk collegeupplevelse ska erbjuda. Jag läste tre kurser på universitetet; Technology/Innovation and Trade, Ethical Decisions: Global Business and Governance, och Political Economy of Cities in Latin America and Asia. Jämfört med Handelshögskolan är klasserna betydligt mindre, cirka 12 studenter per klass, och lektionerna är mer centrerade kring diskussioner. Lärarna ville lära känna studenterna och fick oss att bedyra att vi skulle hålla kontakten efter kursens slut.

Jag rekommenderar alla att åka till Washington, DC och hade under min tid där flera besökare från Sverige. Internationella influenser och en relativt välbeställd befolkning har lagt grunden för en kulinarisk metropol. Här hittar du, förutom friterad kyckling i alla dess former, allt från koreansk bbq och libanesiskt till ramen och etiopisk grill – även en svensk restaurang, Mikko, vars inredning går att beskriva som en hybrid mellan Villa Villerkulla och en strandbar i Ko Phangan. Förutom restauranger, museum och monument finns en rad intressanta utflyktsmål i närområdet. Tre timmar österut i Delaware och Maryland finns Atlantens om sommaren varma stränder. Österut finner du nationalparker som Great Falls Park (Maryland), Shenandoah National Park (Virginia) och Harpers Ferry (West Virginia). Med tunnelbanans silvriga linje söderut kan man lätt besöka Old Alexandria – Washingtons svar på Gamla stan, där en torpedfabriker fått nytt liv och nu utgör det lilla samhällets kulturella centrum genom att husera en uppsjö av lokala konstnärer. Tar man sig med bil vidare söderut närmar man sig strax George Washingtons herrgård, Mount Vernon. Vi hade den stora glädjen att spendera USA:s nationaldag, den 4:e juli, på godset. Alla dessa platser är makalöst vackra, men också historiskt och kulturellt signifikanta. Stockholms Grosshandelssocietets generösa resestipendium gav mig möjligheten att göra dessa oförglömliga utflykter och skapa minnen för livet.

Washington, DC känns stundvis som en fasad för vad USA vill vara – storslaget, välputsat och sprudlande. Samtidigt krackelerar fernissan och en brutalare verklighet ger sig tillkänna. Utanför Vita husets pampiga staket tigger missbrukare om pengar. Bussarna som i rusningstrafik skjutsar välklädda konsulter till välbetalda arbeten, utgör nattetid ett rullande härbärge åt hemlösa mammor och deras barn. Den sociala och geografiska segregationen är också tydlig; ekonomiska inkomstskillnader och dess kopplingen till etnicitet är uppenbar.

Mot slutet av min resa började jag sakna Sverige; lugnet, vännerna, ja, till och med vädret. Min tid i Washington var ett oerhört privilegium som gav mig vänner för livet och nya perspektiv som fått mig att växa som människa.

Återigen vill jag rikta ett stort tack till Stockholms Grosshandelssocietet för det generösa bidraget som som kom till stor nytta under min tid i USA. Förhoppningsvis får jag möjligheten att snart återvända till Washington, DC.

 

John Öberg

Relaterade artiklar

Till nyhetsbiblioteket