Dragana Kusoffsky Maksimović styr över en av de finaste gåvorna till stockholmarna, Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken.
– När jag fick frågan om att söka jobbet här var jag först tveksam eftersom mina tidigare uppdrag varit inom andra branscher. Men så klickade jag med Sven-Harry Karlsson direkt och förstod hans vision och kärlek till konsten.
Dragana Kusoffsky Maksimović visar runt bland konstverken på översta våningen i Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken, där hon är verksam som VD och museichef. Helene Schjerfbeck, Gösta Adrian- Nilsson, Edvard Munch, Bror Hjorth, August Strindberg, Carl Fredrik Hill, Anders Zorn. Här hänger alla de stora bredvid varandra.
– Sven-Harry har alltid sagt att konsten och människan ska vara nära varandra, och det är vårt motto. Därför vill vi skapa utställningar som berör och där besökaren kommer nära konsten och konstnärerna.
Sven-Harry är byggmästarsonen från Lund som själv byggde upp Byggnads AB Folkhem i Stockholm, numera Arvet Produktion AB. Samtidigt har han varit en flitig konstsamlare, och verken prydde i många år hemmet på Ekholmsnäs på Lidingö. Konstsamlingen är ansedd som en av de främsta privata i Sverige, och många museer har under åren uppvaktat Sven-Harry om att få ta hand om den.
– Men han ville inte att konsten skulle hamna i en källare någonstans och bara plockas fram då och då, han ville att den skulle visas permanent.
I början av 2010 blev Sven-Harry kontaktad av Stockholms stad som anvisade honom mark i syfte att öka kulturutbudet i Vasastan. Då föddes tankarna om ett konstmuseum i eget namn, där den översta våningen är en kopia av hemmet på Lidingö och som rymmer den permanenta utställningen. 2011 stod det guldskimrande huset, ritat av Wingårdh arkitektkontor, klart och året efter hamnade det på fjärdeplats i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Huset rymmer, förutom konstmuseet, också 18 hyresrätter och två kommersiella lokaler.
Den som sedan 2018 håller i trådarna är Dragana Kusoffsky Maksimović, som utöver att vara museichef också är VD för Byggmästare Sven-Harrys Konst- och bostadsstiftelse. Stiftelsen delar sedan 2002 ut stipendium om 100 000 kronor till nya lovande konstnärer eller för förtjänstfulla insatser inom arkitektur och byggnation.
– Jag har en bred bakgrund inom kulturvärlden, där marknadsföring varit mitt fokus.
Född och uppvuxen i Lidköping flyttade Dragana till Stockholm 1989 för att studera reklam och marknadsföring på Berghs. Samtidigt skaffade hon sig ett extrajobb på numera nedlagda Hannas krog på Skånegatan, inte minst för att knyta kontakter inom kulturvärlden. Snart blev hon också erbjuden att dra i gång ett galleri i källaren under Hannas deli. Därefter följde några år inom musikbranschen, bland annat med eget musikförlag och hos Diesel Music. 2011 blev Dragana VD för Sveriges uppdragspublicister, som hon utvecklade till Swedish Content Agencies innan hon hamnade i smyckesbranschen som VD för Engelbert. Därefter gick hon vidare till guldleverantören NSG.
– Det är ganska lätt att fastna i ädelmetallbranschen när man väl kommit in där, eftersom det är ett så spännande hantverk.
2018 blev hon uppmuntrad att söka tjänsten som vd på Sven-Harrys.
– Sven-Harry fyller 92 i december, men är fortfarande engagerad i verksamheten. Vi pratas vid två till tre gånger i veckan. Det som är så slående är vilken stor filantrop han är, inte minst i och med att han gett stockholmarna ett museum och med det fantastiska konstupplevelser.
Museets inriktning är konst, design och mode.
– Även när vi gör historiska utställningar ska de vara relevanta i vår tid.
Det var också Sven-Harry, själv borgare sedan många år, som tipsade Dragana om att bli medlem i Stockholms Borgerskap.
– Sven-Harry lyfter ofta fram alla positiva saker Borgerskapet gör i staden, och jag själv är 55 år nu och har börjat tänka på ålderdomen. Vi lever ju allt längre och behöver olika sätt att ta hand om våra äldre framöver. Därför blev jag medlem för ungefär ett år sedan.
Museet och Borgerskapet har också ett i högsta grad levande samarbete, bland annat anordnades ett besök på museet i våras.
– Vi hoppas förstås på ännu fler samarbeten och besök från Borgerskapet.
Just nu och fram till den 14 januari pågår utställningen Tomteparaden på museet, som följer den mytologiska figuren genom tiderna – bland annat i verk av konstnärer som Elsa Beskow, Carl Larsson, John Bauer, Jenny Nyström, Haddon Sundblom och Per Åhlin.
– Jag är väldigt förtjust i julen, när man får samla familjen vid julbordet, sällskapspel eller rulla egna Mozartkulor. Så därför ligger den här utställningen mig extra varmt om hjärtat. Det är också en utställning som passar alla generationer.
Efter julen och vintern kommer som bekant våren, och med den också en ny utställning på museet. Då handlar det om en samlingsutställning runt den småländske möbelformgivaren Bruno Mathsson, som ligger bakom tidlösa klassiker som Jetson, Pernilla och Eva.
Ålder: 55 år.
Bor: Stockholm.
Gör: VD och museichef på Sven-Harrys konstmuseum samt VD för Byggmästare Sven-Harrys Konst- och bostadsstiftelse.
Familj: Make och två bonusbarn.
Borgare sedan: 2022.